Sightseeing

Vangshaugen

Vangshaugen

Historiske Vangshaugen ligger ved Storvatnet i Grødalen, rett ved foten av Sunndalsfjellenes høye topper. På turen inn til Vangshaugen, fra Gjøra i Sunndalen, passerer du gamle fjellgarder og mektige fossefall før Grødalen åpner seg med elver, vatn og frodige lier.

På Vangshaugen blir du raskt betatt av stedets bygnings- og interiørmessige klenodier. Vangshaugen er, sammen med Lady Arbuthnotts sportsvilla Alfheim litt lenger vest i Grødalen, to kulturhistoriske perler i dalføret. Bygningene forteller sitt tydelige språk om en svunnen tid fra fjellturismens barndom i Norge. Som Todalshytta lenger nord, ble Vangshaugen reist av den engelske forretningsmannen Ethelbert Lort-Phillips og brukt som jakt- og fiskeresidens for pengesterke briter.

Vangshaugen er betjent fra St. Hans til september, og er et flott utgangspunkt for fjellturer i Sunndalsfjella. Her kan du legge ut på lengre turer til andre hytter i området eller bo fast på hytta og gå dagsturer til noen av toppene i nærheten. Hytta er svært velegnet for barnefamilier. Med fiskestang langs vassdragene treffer du kanskje på storørreten.

Sommersesong:
I den betjente sesongen tilbyr Vangshaugen 64 senger fordelt på 2-sengs og 4-sengsrom. Sovepose eller lakenpose må medbringes eller leies på hytta. Vangshaugen har alle rettigheter, og serverer 3 retters middag på kveld. Om du er på tur i området og kun ønsker matservering er det også mulig, vi har enkle retter på dagtid og det er også mulig for dagsbesøkende å kjøpe middag på kveld. Overnatting kan forhåndsbestilles ved e-post (Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.) eller telefon (90547837).

I sommersesongen er det eget vannverk til Vangshaugen, og innlagt vann i hovedhytta og Nerstua (overnattingskvarter). Det er dusjmuligheter for de som ønsker det.

Av aktiviteter kan Vangshaugen tilby bibliotek, robåtutleie, kanoutleie og seilbrettutleie. Å nyte kvelden i tunet, eller ta en gåtur rundt vannet er ikke å forakte.

Det er mulig å ha med hund, to av rommene har bur til hunden. Utover dette skal hunden ikke være i fellesareal, dette grunnet hensyn til allergikere.

Hele anlegget kan leies ut med betjening i september. Kontakt hytta eller Kristiansund og Nordmøre Turistforening for mer informasjon.

Høst - Vinter - Vår:
Vangshaugen er kun betjent om sommeren. Utenfor betjent sesong er det selvbetjent overnatting i annekset som ligger midt i tunet. Her er stue med kjøkkenkrok, to sovereom med to senger på hver, hems og sovemulighet på sofa. I tillegg er det sovemulighet i Litjstua. Total kapasitet utenom sesong er 16 personer.

Det er også mulig å leie Nerstua for større grupper. Ta kontakt med forenings kontor i Kristiansund om dette skal være aktuelt.

Vann fra eget vannverk stenges av i periode når det er fare for frost. Det er da ikke mulig å bruke toalett, dusj og annet. Vann for matlaging/vasking hentes da i elva.

Hund kan tas med, det er et tilgjengelig rom i Litjstua hvor det er hundebur. Utover dette må hund sove ute, eller evt. i vedskjul, det er ikke lov å ha hund inn på øvrige rom/fellesareal grunnet hensyn til allergikere.